31 December 2011

SEGMEN : ONLY YOU,JUST YOU BY SHAFIQAH RAHIM

Assalamualaikum w.b.t (Sambutlah kalimah sejahtera Islam yang mahsyur ini... :D)
Aku nak join segmen anjuran cik blogger kita ... Syafiqah... Kalau nak join klik banner kat bawah ni :)

Ermm... Pasal Aku? Apa nak cerita hah? Nama : MOHD HANAFI BIN MOHD HUSSIN I/C No. : 941218 - **-**** (Nak bagi tahu birthday shj :P ) Aku seorang manusia yang suka ejek manusia orang lain.. Pantang dapat idea, mesti kene ejek punyalah. Hahahahahaha{Gelak Jahat} Aku ni juga merupakan individu yg benci dengan org yg *Menggelabah *Gedik *suka membenci org lain... Aku juga makhluk yang mempunyai fizikal yg cute(faham2 la sizenya), sehubungan dengan itu selera pun boeh tahan la besarnya...... muka ?? (Wallahualam, sbb aku xnk menilai ciptaan Allah ..Syukur je la dengan wajah aku skrg ni, tiada cacat dan celanya).. Aku suka lagu yang ada bnyk korus sbb senang nak ingat (XD) . Aku juga seorang yg suka buat kerja last minute(saat2 akhir) ... Ok la aku tak nak memenatkan mata korang baca karangan aku ni (Cehhh!! Bajet panjang je) Tu saja yg dapat aku ungkapkan untuk hari ni bye..

By the way,
 Pendapat Tentang Blog Syafiqah , 
  • Blog dia ok lah, semua lengkap...
  • Xlambat loading.... 
  • Rasanya die suka gabungan colour pink dan purple kot.. Sebab tu merupakan main colour blog die..
  • Rajin buat segmen dalam blog (tu yg aku join :D)
  • Ermm xde kritikan cuma pujian,, Bukan nak bodek, tapi xde kritikan sebab aku x rajin godek2 blog die... 
Calon2 Orang yang di tag ialah :
 Ok Bye :D


Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

My first Doodle XD

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni x nak cakap bnyk just nak tunjuk karya aku yg kelakar XD hahaha
Doodle yg pertama aku buat guna photoshop ... KAMI BUDAK BARU BELAJAR....


Buruk kan? :P So, skrg ni dalam usaha nak buat doodle dgn baik la.. Huh.. Usaha Tangga Kejayaann
Ok la tu shj... Bye :D                                 




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

29 December 2011

Jumpa semula dengan kawan2

Assalamualaikum w.b.t
Hai, apa khabar orang kampung, lama sudah x berjumpa :D hehehe
Semalam 28/12/2011 ada majlis makan2 kat rumah Aina Aqilah.
. So mesti la happy la dpt jumpa kawan2 semua balik.... Masing dah berubah baik dari segi fizikal mahupun mental :) After Puberty la katakan... XD
Siapa yg datang???
  • Aina Aqilah (of course la,, xkan tuan rumah xde kot) 
  • Hanafi (That's Me!)
  • Haziq
  • Amar
  • Ashraf
  • Zaffril
  • Irwan
  • Qaiyum
  • Syabil
  • Shaffar
  • Afi
  • Zafirah
  • Sitee
  • Akma
  • Raja
  • Ros
  • Syera
  • Farhah
  • Wawa
  • Minah

Di bawah ni, flash program untuk gambar2 sepanjang majlis tu :D Jemput Tengok Gambar aku dan kawan2ku :)  [Loading sikit yer.. Kalau xdpt jugak click {sini} ok )]
                 UNTITLED FRIENDSHIP




P/S : For more photos visit my Facebook Album.. Click [HERE]
Bye ~~







Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

28 December 2011

My friends, you play an imporatant role in my life :D

Assalamualaikum w.b.t

Hehehe,, Dalam post ni aku aku sdiakan program flash yang aku buat khusus utk korang dan kawan aku Haziq
Kawan terbaikku :D Sila tunggu untuk loading flash ni :)



p/s: Pukul 3 ptg pergi Rumah Aina Aqilah sbb ada Majlis Perpisahaan Kitoo Budak-budak 5UIAM '11




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

25 December 2011

Tutorial link bertukar apabila disentuh cursor

Assalamualaikum w.b.t,

Hah? BertukarR??? Super Saiya ke brapa??? :P hehehe..
Maksud tajuk tersebut ialah seperti dalam gambar kat bawah, tulisan link bertukar jadi font lain bila disentuh cursor(hover)
before
after 



Ok ikuti Steps berikut..

1. Bukak Blogger>> Dashboard>> Design >>Edit HTML >> tick Expand widget template
2. cari kod ni (Tekan CTRL dan F utk lagi senang cari kod tu)
a:hover {
3.Tambahkan kod berikut dibawah kod yg korg cari tadi

font-family: Udamojial;
text-size: 30px;
Warna biru tu korang boleh tukar dengan nama
font kesukaan korang (cari dalam microsoft word korg untuk nama font) contohnya;
  • Monotype Corsiva
  • Comic San MS
  • Arial Black
  • Greebon
  • New York City ... dan lain lain
Warna hijau tu pulak untuk saiz font korang bila disentuh cursor... tukarlah kpd saiz yg bersesuaian..




Ok That's All for tutorial.. kalau ada keraguan jangan segan-silu nak tanya ;) Bye



Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

24 December 2011

Laa...Cikguku Tertidur Rupanya... :D

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar?  Sihat? Dh makan?
Aku ada cerita nak kongsi ngn korg..
Pagi tadi, aku pergi English Class pukul 9.30-11.30.. Cikgu die nama MR WANG (Chinese)..
Aku ♫♪bangun pagi, gosok gigi, cuci muka ♫♪ (Cehh tu pun mau cerita ke!) So, aku pun pergi la ke klas English.. 

"Good Morning Hanafi",die ckp. Aku balas "Good Morning,sir"..
Hari ni dh la kene blajar pasal tenses (alaa, yg ada present tense, past tense, future tense tuuu) ...
Die ajar, punya ajar, punya ajar, punya ajar... tup2 dh pukul 11.00pg (nmpk sgt mata tu asyik pndg jam je sbb xsabar nk balik)..
So die bagi latihan  pengukuhan utk dibuat slama 10 minit..Die keluar dri kelas and pegi office die(sbelah klas tu) So aku pn buat la latihan yg die kasik.
Fuhhh!! habis gak,,, aku tgok jam dh pukul 11.10 pg .... "Mana Mr Wang ni, xdtg2 pun".. Aku ingatkan dia tgh sibuk buat kerja(sbb sunyi je) so, aku sgaja biarkan lengah lagi 5 minit... tapi dia x muncul2 gak.. So aku decide nk gi panggil die kat sebelah...

Plahan2 aku bngun dari kerusi pergi tgok la kat sebelah... Laa Cikguku Tertidur Rupanya .. yg xleh tahan tu die boleh tertidur time duduk .. XD aku ingat nak kejutkan die tapi takut nnti bikin dia malu shj..
jadi, aku kembali ke kelas aku.... tgok jam dh pukul lbih kurg 11.20...
Aku ambik pen aku , dn sngaja jatuhkan pen tu kat atas lantai, kuat jugak bunyinya, tapi Mr Wang xbangun2 jugak...
So, aku decide, jatuhkan pencilbox aku(yg sgt berat) kat lantai... DUPPP!!! mcm nangka busuk jatuh bunyinya..
"Yess, Hanafi, What's happening there" Terjaga jugak die :D ... "No, No sir, nothing"..
Lepas tu die dtg masuk kelas aku dngn muka mngantuk,,, tngok jam die 11.30!!! "Ok, You've finished your work right, Looks like we've to end the class here..See you next week".. So aku pun balik la...Aku tertahan2 gelak masa nk kluar dri kelas tu XD
gambar hiasan

Ok that's All , Bye~~
  • p/s : kan bagus kalau aku ada kamera time tu,, boleh tunjuk kat korg XD hehehe,, Jahat2!!




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

22 December 2011

Baru belajar guna Adobe Flash

Assalamualaikum  w.b.t,
Tadi pagi, sdg aku sibuk2 melihat tutorial kat blog Wan Hazel, tetiba ternampak pulak link download Adobe Flash ni. So aku try je la,,, Selepas berjam2 aku menelaah video2 kat youtube pasal adobe flash player ni... Hurgh, mula2 agak pening, tapi kene biasekan diri la.. Pandai2 la hidup.. Jadi dibawah ni la hasil nya, korg try la jawab yer :D
Kalau yg kat bwh ni xmuncul2 juga.. korg boleh main game kat sini KLIK UNTUK BUKAK
Terima kasih :)








InsyaAllah, aku akan try buat tutorial pasal adobe flash player ni..  :D Bye



Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

21 December 2011

SEGMEN AKHIR TAHUN : AZAM BARU 2012.

Assalamualaikum w.b.t,
Hari ini aku terjumpa satu segmen anjuran blog super duper girl

 AZAM TAHUN BARU AKU ?

Ermm, 2011 bakal melabuhkan tirainya, 2012 pula bakal menjelma... Jadi kene la pasang azam awal2 ye x?
Semua orang mesti nak jadi lebih baik daripada tahun2 sebelumnya...
  • Aku pun nak jadi lebih baik drpd tahun 2011...
  • Aku bertekad nak jadi lebih sihat (walaupun skrg dh terlebih sihat),means nak kempiskan belon(perut) aku ni la....
  • Aku harap aku dapat masuk ke pusat pengajian yang lebih baik tahun depan yang membolehkan aku mengejar cita-cita aku(jadi doktor/guru/saintis) dengan lebih berkesan.. 
  • Lagi? aku harap aku dapat tulis blog ni dgn lebih baik, tnpa melukakan hati mana-mana pihak (sebelum ni ada ke? :P) ..
  • Aku juga harap aku dpt bergaul dengan org dgn lebih arab dn mesra....

Ok , itu lah antara azam2 thn baru aku,. Thnx .. Bye :D

Kawan2!! Jom baca 




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

20 December 2011

Tutorial buat gambar, link, header bergerak senget

Assalamualaikum w.b.t ,
I'm back after years(xsampai pun) xbukak blog ni..
Hrmm, hari ni nak kongsi tutorial dgn korg pasal cara2 buat link,header dan gambar2 dlm blog korang menyenget apabila disentuh oleh cursor(On Mouse Hover)....
(try la kat letak cursor kat header aku tu and gambar kat bwh ni)
Ok suka??? Jom lah try buat
Bahan2nya ialah, sebuah blog, sebuah header bergambar, seorang penulis blog yg rajin edit blog, dan sedikit kesabaran... :P

Ok cara2 membuatnya pula ialah..

  1. Buka blog kesayangan anda.
  2. Klik Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widget Template . [ DOWNLOAD FULL TEMPLATE DAHULU BAGI BACKUP]
  3. cari kod " a:link { "  ~~click CTRL dan F utk cari kod tu dgn senang~~~
  4. masukkan kod kat bwah ni dibawah kod " a:link{ " tu.
transition: transform 1.6s ease-in;
-moz-transition: -moz-transform 1.6s ease-in;
-o-transition: -o-transform 1.6s ease-in;
-webkit-transition: -webkit-transform 1.6s ease-in;
 
 tukar kod  warna kuning tu dengan angka2 yg korang suka utk kelambatan perubahan menyenget tu
semakin tinggi nilai kuning tu, semakin lambat la die menyenget..

      5. lepas tu cari kod " a:hover { " 
      6. masukkan kod kat bawah ni dibwh kod "a:hover {" tu.


transform: rotate(6deg);
-moz-transform: rotate(6deg);
-o-transform: rotate(6deg);
-webkit-transform: rotate(6deg);
tukar kod warna biru, dengan angka2 yg korg suka untuk tahap kesengetan link korang,,, semakin tinggi nilai angka tu semakin btambah senget link korg,,  Try and error lah ye..

     7. utk hover gambar dlm post pulak .. cari kod " .post img{ "
     8. masukkan kod2 kat bawah ni dibawah kod ".post img{ " tadi..
transition: transform .5s ease-in;
-moz-transition: -moz-transform .5s ease-in;
-o-transition: -o-transform .5s ease-in;
-webkit-transition: -webkit-transform .5s ease-in;
tukar angka .5 warna biru tu dengan 1.0 ker, 1.5 ker, .6 ker .. ikut suka korg la,, semakin besar nilai angka tu,, semakin lama lah perubahan menyenget tu berlaku.. 

     9. Selepas kod ".post img{" tu, korg tambah kod kat bwh ni...
.post img:hover{
transform: rotate(5deg);
-moz-transform: rotate(5deg);
-o-transform: rotate(5deg);
-webkit-transform: rotate(5deg);
}
tukar kod warna biru kat atas ni dengan angka2 yg korg suka untuk tahap kesengetan gambar korg.. cth : 20, 15, 30..... 


Korang akan dapat kod .post img{ korg mcm kat dlm gambar bwh ni..



       10.Selepas tu "Save Template" and biew blog korang.. jadi x????

Ok tu shj ,,, bye,, :D

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu