23 September 2011

Cara Nak letak Translate Gadget dalam Blog Anda

Assalamualaikum semua, apa khabar?
Semoga sihat2 je.
Blog korang mesti ada ramai visitors kan.. ? So kalau dalam ramai2 tu mesti ada yang daripada luar negara.Kalau diorang nak baca blog korang yang dalam bm ni karang, xpaham pulak.. So ape kate korg try letak Translater Gadget ni dalam blog korg. Msti memudahkan diorg yg xpaham bahasa melayu.


Procedure


1. Bukak dashboard > design > add gadget >html/javascript
2. Masukkan kod2 dibawah.




3. Settle !

Bye!

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

18 September 2011

Boredom Attacks


Keadaan bosan , muka bosan, penat+letih , baru balik dri Melaka.

Assalamualaikum w.b.t
Nampak tak muka boring aku tu! Huh Time2 petang macam ni , mulalah dilanda kebosanan tahap kronik. So dh tak da kerja, mghadap komputer la :D . 
Tengah hari tadi asyik memenuhkan tangki perut ni di majlis2 perkahwinan.. Fulaamak sedaapp!! Lepas tu pegi pulak kat rumah mak sedara aku.. dapt lagi makan Mee Goreng !!! :P
Nyum-Nyum~
SPM dah nak dekat ni. Tapi aku pulak xnak dekat dgn buku.. Mcm ada repulsion antara aku dgn study. Trying hard to stay up till late at night untuk belajar.. Walaupun aku dapat berjaga malam, aku bukannya baca buku..tapi aku tengok tv + ber'facebook' (bakal dimasukkan dalam kamus dewan :P )  ....
Hari korang macam mana? mesti best kan? :) Tapi bagi aku hari ni boring skit.. 
Furthermore, aku tgh download program utk edit video.. ADOBE AFTER EFFECTS (cetak rompak punya :P ).. Korang try la.. best kot.. dpt buat video2 menarik .. mcm2 boleh tmbah dlm video spt kuasa2 lightning, 'kame kameha' , laser blade.. dan sebagainya.. Okla aku nak gi siap2 utk ke masjid .. Bye :)
ASSALAMUALAIKUM.





Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

11 September 2011

Burung Twitter Terbang dalam blog

Assalamualaikum.
  Hari ni aku nak sampaikan ilmu baru kat korang. Tentang cara-cara masukkan BURUNG TWITTER TERBANG dalam blog. Apa tu burung twitter terbang? 
 
Haa!! mcm dalam gambar ni.. Korg nampakkan burung twitter yang selalu terbang2 dlm blog aku ni?? :P





Bila korang halakan cursor kat burung tu akan keluar 2 button spt dalam gambar.


Burung ni akan terbang bila korg scroll sesuatu page..





MACAM MANA NAK BUAT?????

Senang jer.. Korang cuma perlu ada account twitter.. Kalau tak ada baik pergi buat sekarang kat TWITTER.

1. Pergi ke Dashboard>klik Design> Klik Add A Gadget>pilih gadget HTML/Javascript.

2.Masukkan kod2 dibawah dalam ruangan HTML/Javascript tadi.

3. Bukak Profile twitter korang.. Ambil ID twitter korg.. Mcm dalam gambar dibawah..

4. Tukar kod "MASUKKAN ID TWITTER ANDA DISINI" dengan ID TWITTER korang yg korg dh ambil tadi.

5.Selepas tu click Save!. Dah Siap :)

Kalau ada apa-apa masalah tanye lah aku.. (Comment di bawah!)

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

4 September 2011

PUASA ENAM DI BULAN SYAWAL



Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :


« من صام رمضان ثم أتبعه ستا من شوال كان كصيام الدهر »



“Barangsiapa berpuasa Ramadhan kemudian mengikutinya dengan (puasa) enam pada bulan Syawwal, maka jadilah seperti puasa setahun.”



(HR. Muslim 782, dari shahabat Abu Ayyub Al-Anshari radhiyallahu ‘anhu)



Hadith diatas menerangkan fadhilat berpuasa di bulan syawal yang mana amalan yang sedikit tetapi pahala yang berlipat kali ganda bagi umat nabi SAW.



Ganjaran seperti berpuasa selama setahun ini adalah sangat besar, sekiranya difikirkan berpusa selama setahun ini nescaya tidak tertangung bebannya bagi kita yang daif ini.


Justeru itu para mukmin sekalian perlu mengambil kesempatan yang diberikan Allah dan meneruskan amalan supaya tidak terhenti pada bulan ramadhan

(dipetik daripada blog : TYPERISALAH )

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

Tutorial button untuk entertain visitor

Cuba try tekan button ni kat blog aku...(spt dlm gambar)


Bile kau tekan je button tu,,,
akan keluar satu window mcm dalam gambar di tepi ni..




Bile dah isi nama korang, dan tekan 'OK' ,, akan terbuka page baru yg tertulis mcm kat bawah ni.

Nak buat button macam ni ?
Ok, kalau nak meh aku ajarkan...
Sesiapa yang tak tahu meh aku bagitau.
sesiapa yang dah tau meh aku ingat-ingatkan. Ok?


Lets Do it!
Procedure (cehh, mcm buat report experiment la plak) :P

1. Buka dashboard korang.
2. Pergi ke Design > Add a Gadget > Html/Javascript
3. Masukkan kod-kod dibawah dalam ruangan "HTML/Javascript" tu. (Copy paste je la)



4. Sekarang Jom tukar2 kod tu ikut kesesuaian korang. Rujuk gambar bawah. Click untuk besarkan gambar.



5. Finally click 'Save' . Dan preview lah button korang :)

Kalau ada ape2 problem, jangan segan silu untuk bertanya kat aku.. :) .
Sekian, Wassalam.


Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

2 September 2011

Satu Hari di Hari Raya

Assalamualaikum,
Hurmmm.. Betul, Betul Betul...... Hehehe.. Macam mana raya korang? Aku harap korang happy-happy sahaja. Bagi aku pula, sememangnya hari raya aidilfitri merupakan suatu peristiwa yang dinanti-nantikan kerana :
  • Cuti raya selalu panjang

  • dapat duit raya (tak banyak pun)

  • dapat menjamah kuih raya

  • dapat jumpa sanak-sedara + kengkawan (mcm first time baru jumpa! :P )


Yang sedihnya ialah cuti raya seminggu jer,,
Duit raya semakin lama semakin susut kerana badan ni semakin lama semakin membesar,,
Elok2 dah turun berat badan time puasa, makan kuih raya (mcm org tak pernah makan) mengembangkan badan.
Jumpa sanak-sedara + kengkawan sekejap jer..

Tapi apa-apapun dapat la jugak aku berhari raya dengan family tercinta di mahligai kami ini. Korang mesti ada yang balik kampung kan..??? Mesti best???? aku x dapat balik kampung sebab nenek+datuk kedua-dua belah mak and bapa aku dh meninggal.. jadi xde ssiapa di kampung..

Kepada kawan-kawan @ member-member yang tinggal kat area senawang/seremban ni, meh la dtg rumah aku.. Tapi sebelum dtg mesti inform dahulu maa.... Rumah ini kene kasik touch up sikit! :P hehehe

Time bulan puasa hari tuh kawan2 aku ada dtg kat rumah utk brbuka puasa... Meriah sgt2 (dh mcm sambut raya pulak)... Mak aku ada masak la skit2 ,, and bebudak yg dtg ni pun kebanyakannya tak datang dengan tangan kosong,, ada yang bawak air, piza, mee dan e.t.c Woaah!! Sudahnya mcm belon la perut masing2.... so makanan yang ekstra tu.. kitaorg packing2 agih2kan utk bwk balik rumah...




~ front view rumah aku ~




~ Jom Makan2 ~




~ Antara Juadah yang ada ~





~ Berbuka dengan kurma dahulu ~

 






~ Jom Mengisi tangki ~






~ Ambil Gambar lepas kekenyangan ~

Hope our friendship last forever....
p/s :

____________________________________________________________________________

Have a nice day ye korang, regards MOHA MOHU ;) Assalamualaikum.



Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu