13 December 2011

Fakta tentang kucing dan result Ujian Komputer aku.

Assalamualaikum w.b.t
Untuk post kali ini aku ingin kongsikan 20 fakta menarik tentang kucing pula. Kucing in termasuk la segala kaum kerabat kucing seperti puma, harimau dan lain-lain lagi icon smile 20 Fakta Menarik Tentang Kucing
kucing 20 Fakta Menarik Tentang Kucing
Ini adalah kucing icon smile 20 Fakta Menarik Tentang Kucing
  • Kucing rumah boleh tidur sehingga 14 jam sehari
  • Snow Leopard melindungi diri daripada kesejukkan melampau dengan melilitkan ekornya yang sepanjang 3 kaki di sekeliling hidungnya
  • Puma (harimau kumbang) dan Leopard merupakan mamalia yang boleh melompat paling tinggi sekali. Mereka mampu melompat setinggi 16.5 kaki

  • Kucing paling kecil didunia dijumpai di Singapura dan ia hanya seberat 4 pound bersamaan  1.814kg.
  • Kucing mampu menghasilkan sehingga 100 bunyi vokal manakala anjing hanya mampu buat 10 sahaja.
  • Kucing menggunakan misai mereka sebagai antena untuk mengukur sama ada lauluan itu muat atau tidak untuk dilalui. Jadi sila jangan potong atau trim misai misai kucing korang. Kesian kucing tu nanti
  • Kebanyakkan kucing tidak memiliki bulu mata.
  • Jika dikira mengikut nisbah berat, Leopard kononnya 7 kali lebih kuat daripada manusia.
  • Panthers (Harimau Kumbang) juga dikenali sebagai Black Leopard (Harimau Bintang Hitam) mereka sebenarnya adalah daripada speseis yang sama. Jika diperhatikan betul-betul, boleh kelihatan tompok-tompok hitam pada Panthers.

  • 1 daripada 4 rumah di Amerika mempunyai kucing
  • Sama seperti cap jari, corak di hidung kucing adalah unik dan berbeza-beza
  • Pada 1800′s, kucing digunakan untuk menghantar surat dari rumah ke rumah. Pada 1879 di Belgium terdapat 37 ekor kucing ditudaskan untuk menghantar surat ke rumah penduduk kampung. Tapi akhirnya mereka sedar, kucing tak cukup berdisiplin untuk menjalankan tugas ini hehe
  • Dalam seumur hidup, dianggarkan seekor kucing rumah menghabiskan masa 10,950 jam mengiaw (purring) haha
  • Kucing mampu selamat walaupun jatuh dari ketinggian 30 kaki
  • 25% pemilik kucing blow dry kucing mereka selepas dimandikan. Anda tergolong dalam golongan 25% ni tak?

  • Kucing ada 32 otot di setiap telinga.
  • Kucing akan membersihkan dirinya dengan lidah selepas berhadapan dengan sesuatu yang berbahaya atau selepas bergaduh dengan kucing lain. Ini bertujuan untuk menenangkannya dengan melakukan sesuatu yang biasa baginya.
  • Kucing boleh melihat 6 kali lebih baik berbanding manusia di waktu malam. Ini kerana mereka mempunyai tapetum lucidum, satu lapisan extra yang bertugas untuk menyerap cahaya. (sila google untuk keterangan lajut icon smile 20 Fakta Menarik Tentang Kucing
  • Rahang kucing tidak boleh bergerak kekiri dan kekanan.
  • Kucing mamapu untuk berlari sepantas 20 KM sejam bila ia meningkat dewasa, tapi malangnya kebanyakkan kucing sekarang ni dah terlalu malas untuk berlari icon smile 20 Fakta Menarik Tentang Kucing 

Dalam post ini saya terpaksa gunakan perkataan Bahasa Ingeris kerana ada beberapa perkataan yang tak mampu kami terjemahkan. Trivia atau fakta ni tak semestinya betul ye.. Kalau salah tolong la betulkan icon smile 20 Fakta Menarik Tentang Kucing   Ok  



soalan cepumas: 
Siapa boleh terangkan perbezaan antara Cheetah, Cougar, Leopard, Panthers dan Puma ?
 
sumber: funshun

~~~~~~~~*******~~~~~~~~~
Thanx for the attention :D sorry x dpt update entry hari ni sbb letih sgt (habis driving lesson-ujian komputer),
Huh,, Lega!!!! aku Lulus Ujian tu~~~~ Yeay! 43/50 .... Walaupun aku baca last minute ttp bagi aku markah tu ok lah ... Janji lulus... (markah lulus 42/50 ) Alhamdulillah, thnx kpd yg mendoakan aku....


Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

0 ,581 mengulas:

Post a Comment