5 December 2011

Tutorial button terapung tepi blog.

Assalamualaikum w.b.t ,,, so dah nampak kan buttons tu ... kegunaannya untuk navigate ke page lain ..... maknanya button2 ni dapat ganti tab menu dalam blog.. Tutorial ini 100% rekaan sendiri.. kalau korang nak modify, go on,, :)
ok jom mula...

1. Bukak blogger >> Design >> Add a Gadget >> HTML/ Javascript.
2. Copy dan paste code di bawah ke dalam script tu...
<div style='display:scroll; position:fixed; top:30px; left:30px;'><a href="http://hanafisjourney.blogspot.com/p/tutorial.html"><div id="hanafisb"><input type="button" value="Tutorial" class="class" /></div></a></div>

<div style='display:scroll; position:fixed; top:90px; left:30px;'><a href="http://hanafisjourney.blogspot.com"><div id="hanafisb"><input type="button" value="Utama" class="class" /></div></a></div>

  • Gantikan code bewarna kuning dengan URL page korang.
  • Gantikan code bewarna oren dengan NAMA page korang
  • Untuk code yang bewarna hijau , tu untuk kedudukan button korang..                                      
  • top:30px; (bermaksud jarak button tu dari atas ialah 30px) .... kalau nak letak button kat bawah tukar perkataan 'top' kpd 'bottom'......
  • left:30px;(bermaksud jarak button tu dari sebelah kiri ialah 30 px) ... kalau nak letak button tu kat kanan , tukar perkataan 'left' kepada 'right'.
3. Lepas tu Save .. View blog korang.. Ohh yaa! kalau nak lagi banyak button copy la code kat bawah ni bnyk2 dan modify macam yang kat atas tadi ...

<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:30px;'><a href="http://hanafisjourney.blogspot.com/p/tutorial.html"><div id="hanafisb"><input type="button" value="Tutorial" class="class" /></div></a></div>


4. Jadi ker tak ????? Kalau x jadi boleh tanya aku menerusi komen ye.. :)



Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

1 comment: