5 December 2011

Tutorial untuk remove background gambar guna Adobe Photoshop


Assalamualaikum w.b.t, hari aku nak share ngan korang cara guna Adobe Photshop untuk remove background dalam gambar dengan cepat. :)
Aku tahu maybe korang dah tahu.. tetapi bagi yang tak tahu meh aku tunjukkan ..
Ade Adobe Photoshop x?
kalau xde, tekan ikon kat bawah untuk download adobe photoshop (AP) (daripada Wan Hazel)


 

 
1. Ok kalau dh download, extract dan open lah adobe photshop..
2. Click File >> Open >> Pilih gambar yang korang nak
saya pilih gambar ....

3. Click Select >> Colour range  .. pilih tempat colour yang korang nak remove dalam gmbar tu... Then Click OK

4.Korang akan nampak garisan dash2 spanjang colour yg korg xnak dalam gambar...

5.Click Select >> Inverse ... dan korg akan lihat garisan dashed spanjang gambar yg korg nak.
6.Click Edit >> Cut  .....

7.Click File >> New .. pilih kesesuaian gambar korang , dan make sure background contents (transparent). 8.Click Ok
9.Click Edit>> Paste ... Dan korang dh dapat gambar korang dengan background transparent..

10.So sekarang nak save..
11.Click File >> Save As  ... pilih loacation file... isi file name.... dan setkan ruangan format kepada .PNG (*.png)..

Dah Settle ... Itu Sahaja untuk malam ni , bye :)



Thanks for visiting !

0 ,581 mengulas:

Post a Comment