2 January 2012

AFP Tutorial 2 : Animasi Objek bergerak (Motion Tween)

Assalamualaikum w.b.t
Objek bergerak2 tu mcm dalam gambar kat bawah ni la..




Nak belajar??
Ok jom Mula.. bukak Adobe Flash Player korang...
Pilih Flash File (ActionScript 2.0)



 Nanti korang akan dapat mcm halaman kat bawah ni..
Tekan shape tools tu lama-lama untuk pilih bentuk..

 So aku galakkan korang pilih bentuk bulat untuk seragamkan dengan tutorial aku ni ya :)

 Lepas tu korang adjust la colour yang korang suka seperti dalam gambar di bawah ;)
Next, korang kene lukis bulatan atas Stage(yg warna putih tu).. Untuk dapatkan bulatan yang penuh, tepat dan lawa, korang kene hold button [Shift] semasa melukis bulatan tu....
Next korg check toolbar tu, klik pada Selection tool.. dan select seluruh bulatan tu .... mcm dalam gambar kat bawah ni ...

 Right klik pada bulatan yang telah di select,,, dan pilih "Convert to Symbol...", akan keluar paparan mcm kat bawah ni...Make sure korang pilih Movie Clip... dan allignment centre..
 Kat bahagian atas ada frame.. jdi right click pada frame yg korg suka... pilih insert keyframe (tengok gambar)



 right click pada petak yg warna kelabu macam dlm gambar dan pilih create motion tween..

 Lepas tu korg tekan mana2 frame yg warna kelabu tu  dan ubah kedudukan bulatan korg... Ulangi proses ni sampai korg puas hati.... Tengok Gambar...

 Korg juga boleh ubah bentuk bulatan tu jadi bujur atau bentuk2 lain dengan menggunakan free transform tool...lihat gambar..



 Klik CTRL + Enter untuk preview hasil korg... kalau nak ubah kelajuan.. boleh ubah kat area bawah tuu (mcm dalam gmbar)
Dah puas hati.... Nak save.. korang kene export.. Klik File >> Export >> Export as Movie  {mcm dlm gmbr}



 Macam mana nak masukkan dalam blog??
Korg upload la dekat file host korg.. tak pun guna website ni.. aku rase mudah kot..[KLIK SINI]
Make Sure korg pilih flash upload ye... Ok itu shj utk hari ni... selamat mencuba!!!

Kalau ada apa2 soalan boleh la tanya.. tapi harap maklum, aku bukannya terer benar flash ni.. Al Maklumla Kami budak baru belajar... :D
Bye






Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

0 ,581 mengulas:

Post a Comment