8 January 2012

AFP Tutorial 3 : Membuat ikon yang mengeluarkan sound.


Assalamualaikum w.b.t,,,,
Hari ni aku rajin pulak nak buat tutorial yang aku baru cari kat Youtube,, saja2 nak kongsi ngan korang.. Sharing Is Caring right? XD
Apa bende maksud tajuk kat atas tu??? Ok nak tau cuba lalukan cursor pada gambar(loading sikit) kat bawah atau kilik [SINI]...Ada bunyii kan?? Ok jom buat..



Apparatus and material
Gambar yang korang dah edit(guna adobe photoshop),bunyi pendek(boleh dapatkan di [SINI]

Procedure
  • Buka Adobe Flash Player korang... Ada kan??? Kalau xde klik [SINI] 
  • Pilih Flash File(Action Script 2.0).
  • Click File >> Import >> Import to Library... Pilih gambar dan music yg nak digunakan...

  • Korang akan nampak  file2 tu dj dimasukkan di ruangan library..

 
  • Drag gambar ke atas stage... Right click pada gambar tersebut dan pilih Convert to Symbol... pilih (button) ,,macam dalam gambar dibawah..

  • Click Ok, dan Click pada gambar atas stage tu 2 kali.. dan korang akan nampak mcm dalm gambar di bawah (ada frame up, over, down dan hit) Insert keyframe pada semua frame tu....


  • select frame Over... dan drag music korang (yang ada dalam library tu) ke atas stage  mcm dalam gambar kat bawah..


  • Klik CTRL dan ENTER untuk preview.. 
  • Kalau dah puas hati ,, Klik File>>Export>> Export as Movie..
  • Masukkan dalam blog (rujuk AFP tutorial 1 dan AFP tutorial  2)



Ok la bye :),,, Selamat mencuba ya!

*UPDATED*
Kalau nak background transparent,,
Sebelum export,, Click File>> Publish Settings>> Tick Flash dan Tick HTML >> Pilih Tab HTML>> Select window  dan tukar ke transparent window..
Terima kasih kepada yang bertanya menerusi fb :

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

0 ,581 mengulas:

Post a Comment