30 January 2012

Tutorial menggabungkan posts (kalau anda ada lebih dari 1 blog)

Assalamualaikum w.b.t,

 aku baru try buat bende ni tadi.. Discovered! :D
Kalau tak percaya cuba tengok "Anticlokwise Past" (sudah ada posts tahun 2010)..
Asalnya, aku ada 3 blog sendiri dan 1 blog utk try/error.. :P ... 2 blog yang aku tinggalkan kerana dah membosankan...so aku create new blog (Hanafi's Journey) :D.
Aku telah berjaya masukkan Post2 daripada blog2 lama tu ke blog yang baru ni :D..

Bagi yang dah tahu ,, Alhamdulillah.. Bagi yang nak tahu,, meh sini aku ajarkan..

1.Bukak Dashboard
2. Klik pada Settings (Blog yang lama)
3. Pilih Export Blog ...  dan klik Download Blog
4. save file xml tu di location yang sesuai..

5. Pergi ke dashboard semula... Klik Settings pada blog yang baru(hendak digunakan)...
6. Klik Import Blog....

7. dan browse file xml yg korang dah download tadi..
8. Tick pada kotak "Automatically publish all imported posts"
9. Klik Import Blog...
10. Segala Post dan Pages lama akan dimasukkan dalam blog baru korang termasuk komen2nya..
11. Templates/ any design pada blog korang tidak akan berubah.. Jangan Risau..
12.Next, Check Pages [Posting>Edit Pages] korang.. Kalau ada bertambah.. delete yang mana x berkenaan

Ok.. Tu sahaja lah Procedurenya..
That's All..
Sebarang keraguan boleh la tanya :)
Bye.






Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

0 ,581 mengulas:

Post a Comment