23 January 2012

Tutorial Post Title Bergerak

Assalamualaikum w.b.t
Tutorial ni cari kat google pun boleh.. Tapi alang2 korang dah lawat ni aku nak share lah jugak.
Post Title bergerak [marquee]
Save Template Anda Dahulu
  • Bukak Blog >> Dashboard>> Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widget Template
  • Tekan CTRL dan F,,, cari kod ni ... 
  • <b:includable id='post' var='post'>
  • Korang akan nampak kod seperti kat bawah ni 
  • <b:includable id='post' var='post'>
    <div class='post hentry uncustomized-post-template'>
    <a expr:name='data:post.id'/>
    <b:if cond='data:post.title'>
    <h3 class='post-title entry-title'>
    <b:if cond='data:post.link'>
    <a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
    <b:else/>
    <b:if cond='data:post.url'>
    <a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
    <b:else/>
    <data:post.title/>
    </b:if>
    </b:if>
    </h3>
    </b:if>
  •  Then, Masukkan code ni 
<marquee direction='left'>
          di bawah kod

<b:if cond='data:post.title'>
  •  Then, Masukkan code ni 
    </marquee>
              di bawah kod


    </h3>


     
  • Keseluruhannya korang akan dapat kod macam ni ...
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if>

Yang atas ni kod untuk pergerakan ke sebelah kiri... Kalau nak pergerakan ke sebelah kanan, tukar
<marquee direction='left'> kepada <marquee direction='right'> dan masukkan kod yang lain mcm biasa.

Untuk pergerakan-pergerakan yang lebih menarik korang boleh ambil kod marquee direction tu kat laman web Bloggers Tips

Tapi INGAT!! Daripada laman web tu korang hanya perlu Ambil kod <marquee behaviour=...........> jangan ambil kod selepas penutup ">" tu..

 OK, That's All, Preview First,, Then Save
Selamat Mencuba,,, Bye :D 

    Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

    2 comments: