28 March 2012

Tutorial buat button follow twitter

Assalamualaikum w.b.t,


This is simple gadget tutorial


dah nampak rupa nya button tu??? Jom ketahui cara nak buat ;

  • Bukak dashboard>> Design>> Add a New Gadget >> HTML /Javascript
  • Paste code kat bawah ni dalam kotak HTML/Javascript
  • Ubah kod ikut arahan dibawah tu

<div style="position: fixed; top: 30px; left: 0px;"><a href="https://twitter.com/ID TWITTER ANDA" class="twitter-follow-button" data-show-count="false" data-size="small">Follow me on Twitter</a>
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");</script></div>

 untuk kod highlighted kuning tu,,
korang boleh tukar top ke bottom (untuk position atas/ bawah).... angka 30 tu, korg boleh tukar dengan nombor yang sesuai untuk lokasi button korang ,,,, example,,kalau" top: 30 px;" tu maksud nya jarak button dari atas page ialah 30px

korang boleh tukar left ke right (untuk position kiri/kanan) angka 0 tu , korang boleh tukar dengan nombor yang sesuai untuk lokasi button korang...example ,,, kalau "left: 0px;" tu maksudnya jarak button dari kiri page ialah 0px..


ID TWITTER ANDA
korang boleh tukar ngan ID twitter korang.. tahu tak nak cari kat mana???
tgok gambar kat bawah tu..
 Bukak profile Twitter anda..


"small"
korang boleh tukar "small" ke "large" untuk saiz button besar...

Follow me on Twitter
korang boleh tukar ayat ni, dengan ayat korang sendiri untuk ajak org follow twitter korang..


  • Kalau dah ubah2 tu.. Save  la.... Lepas tu tengok jadi ke x?,,,, 
Di kesempatan ni. aku nak ajak korang follow Twitter aku :D
Feel free to click button bawah ni.. :D Terima kasih..








That's All... Bye

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

0 ,581 mengulas:

Post a Comment