21 July 2013

Seeking the spirit of ramadhan from gombak.

Assalamualaikum w.b.t,
Kaifahalukum ? 


Pada pagi Ahad yang serba dingin ni, saya nak ceritakan pengalaman saya selepas menyertai kem SEERAT+ SES1 anjuran FRC(Facilitator Representative Comittee) dengan kerjasama pihak SDD(Student Development Deparment) yang dianjurkan di kampus utama IIUM di Gombak.

Sebaik sahaja sampai di UIA Gombak setelah bertolak dari CFS (kira-kira pada pukul 5.30ptg),saya dan peserta-peserta lain(yang merangkumi facilitator untuk fardhu ain dan study circle, mad'u:first-year-students). Tujuannya untuk mencari semangat Ramadhan di Gombak serta melaksanakan ibadah iktikaf di masjid.

وما خلقت الجن و الإنس الا ليعبدون
"Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia selain untuk beribadah(kepada-Ku)"

Suasana di Masjid UIA Gombak sangat berbeza jika dibandingkan dengan Masjid di CFS. Zuq-nya lebih jelas dan dapat dirasai oleh semua. Kelainan apabila berada di Masjid UIA gombak ialah dari segi aktiviti jemaahnya serta bacaan-bacaan yang dibacakan dalam solat(oleh imamnya).

Terawihnya 20 rakaat, bacaannya satu juz' untuk satu malam. Namun, saya hanya mampu melaksanakan 8 rakaat solat terawih sahaja, kerana cuba untuk beribadah mengikut kemampuan diri.

Front part of the rectory Building
 

Aziz, teammate facilitator Fardhu Ain

Budak comel !Qiamullail pada pagi Sabtu dilaksanakan secara berjemaah.

Talk by Dato' Hamidon , the one with the most interesting experience throughout his life.Ready to balik, after snapping some photos.

Syafiq, head DnT FRC and Aziz

Leaving UIA Gombak.

Roundabout

Remember our insignia on the bus.
 That's All, Tak dapat nak cerita panjang.
Syukran

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

0 ,581 mengulas:

Post a Comment