28 October 2015

Story about using very bad language

Assalamualaikum w.b.t,

Mahmud was a very pious man, but he was not very attractive looking. One day, he was walking along the road, minding his own business, when a lady came up to him, and started calling him names and abusing him. This lady kept saying all kinds of nasty things, and Mahmud just listened to her patiently. Finally, when she was finished calling him names and abusing him, Mahmud just greeted her, smiled, and said
"and a nice day to you," and continued on his way.

Why did Mahmud, the pious man, behave this way?

It is because he knew that everything she said was just a reflection of her own inner self.

If you use bad language, you are just making obvious to everybody how far away you really are from Allah, since your words are in reality a reflection of your own inner self.

from Irshad
by Sheikh Muzaffer Ozak al-Jerrahi 


source

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

27 October 2015

Hidup insan seperti aku dan engkau.

Assalamualaikum w.b.t,

Corat-coret minda.

Hidup insan seperti aku dan engkau.


Apabila dilihat dari kaca jendela, 
awan terus berarak, 
matahari terus melitupi bumi dengan cahaya bersalutkan haba. 
Sesekali, cahaya tersebut terlindung oleh gumpalan-gumpalan awan di langit.

Angin pula bertiup nyaman, 
terkadang menerjah manja ke dalam bilik yang aku duduki ini. 

Aku kagum melihat 'mereka' patuh akan arahan daripadaNya, 
sedangkan kebanyakan insan, seperti aku dan engkau, masih cuai, lalai dan alpa, 
diulit mimpi-mimpi duniawi, 
semakin jauh daripada kebaikan ukhrawi.


Jika diibaratkan hidup kita dengan mereka,
hidup ini umpama bumi,
yang terkadang subur dengan amalan-amalan murni, setelah dihujani nasihat dan tunjuk ajar.
hidup ini juga, terkadang kering gersang, seperti kita yang dahagakan siraman ilmu-ilmu bermanfaat.

Jika diibaratkan hidup kita dengan mereka,
hidup ini umpama angin,
yang terkadang bertiup lembut, ketika berada di saat-saat gembira dan bahagia.
hidup ini juga, terkadang keras menimbulkan taufan, tatkala berada dalam saat-saat getir dan duka.



Jika diibaratkan hidup kita dengan mereka,
hidup ini umpama awan.
yang terkadang berarak patuh akan perintah tuannya.
hidup ini juga, terkadang bergerak gusar penuh kacau-bilau dek kerana terlalu ikutkan perubahan duniawi.

Jika diibaratkan hidup kita dengan mereka,
memang tidak akan lengkaplah perumpamaannya, 
dek kerana tiada warna yang dapat menggambarkannya,
 tiada dakwat yang mampu menuliskannya,
tiada kata yang dapat membicarakannya.

Biarlah coretan ini jadi kemudi, 
sebagai panduan bagi nahkoda yang telah tersesat.

Biarlah nukilan ini jadi lidi,
sebagai penikam hati pemaksiat.

Biarlah karangan ini jadi kasturi,
pewangi hati membersih niat.

Semoga insan seperti aku, dan engkau,
pulang ke pangkal jalan,
jangan tunggu lain bulan,
 terus keluar dari belukar duniawi,
kembali mencari redha Illahi.

(Mohd Hanafi, 2015)
moha_mohu




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

Why Korean ?

Assalamualaikum w.b.t,

Just sharing a song adapted from a korean drama named Gu Family Book.

I love the rythm, and the voice of the singer. She sounds very delicate and soft. Eventhough I didnt understand the lyrics(in which i had to google it before i could understand what she sings), i still loves this music+song.

Wait a minute ! Wait!!
Since when did I start watching these genre of drama?
I used to like drama i.e very thrilling, puzzling, verbally sarcastic, funny, and 'medico'philia (yea, that's how i describe drama which explain about some medical thingy >_<)



Why Korean of all the other Genres??
No... its not like i'm a fan of the korean artist or sthg.. It's just that some(bold) Korean drama covers my criteria (Refer the red bold-text)..

My sister once saw me watching Korean drama at home,,, (if i'm not mistaken the drama was about spies+family problems etc,, cant remember the title though :( .... but i love the theme song of the drama which is "Suddenly".. google it if you're interested ) .. so she asked me, " kau tengok korean drama eh skrang ni... (looking at me with her pingpong-ball-shaped eyes)"

ok i know, drama is not the same as kpop.

i replied to her,, " ya la,, aku dah bosan kot. asyik tengok drama "House MD" and takde drama lain yg boleh fulfill my interest..."

She perli me sarcastically using her sharp-edged mouth " tak sangka eh, budak medic banyak masa free, boleh tengok drama korea lagi"... (GULP !,)

I felt that her sharp-edged mouth pierce through my earcanal, destroying my cochlea (and whatsoever component in my ear).
Actually, her sarcastic reply was actually acceptable.
ya la,, being a medical student, i still havent learnt to manage my time well...
basically, i should keep myself organized and allocate plenty of time for my studies (instead of doing fruitless activities such as writing this post :P ).


btw, i have thought of this 'sentap' quote.

Why Korean when you have Quran ? :)

Ok la peeps, i have to stop here..

till we meet again on the next post..

p/s : please doakan  for me and my fellow batchmates, we're going to sit for our EOB exam next week :(




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

26 June 2015

Ketuk-ketuk kepala

Assalamualaikum w.b.t,

"Ketuk-ketuk kepala" di pagi jumaat ni..
supaya diri ni sedar dan bangkit untuk berubah..

Sentapan kepada diri dan para jejaka islam lain di luar sana.
Jom mula berubah !


Dipetik daripada sumber

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

11 June 2015

Melihat komen orang...

Assalamualaikum w.b.t,

Tadi bukak FB, and terbaca post keratan akhbar berita harian regarding regarding ranking of universities in Malaysia..
And bila melihat komen2 kat post tu, PERGHHH... :P
yess,, that 'PERGHHH' describe most of my reaction..

Actually most of the comments were positive, and puji2 univ. etc.

but, bawah ni are some of the comments yang memang menarik perhatian aku. :D
ada yang very negative minded, ada yang realistic, ada yang optimistic, ada yg competitive, ada yang bersifat keibuan..


Best kot tengok reaction of Malaysians, towards certain issues...try reading them.. you'll learn a lot 

Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

8 June 2015

Ice breaking post

Assalamualaikum w.b.t,

tadi baru hantar application for TaWe committee...

Sebab due harini.. aku hantar guna email ja..

isi lah borang application..
isi, punya isi, punya isi,,,,,
"attach ur passport-sized photo (compulsory)"

oleh sebab malas nak hantar by hand.. aku edit ja gambar diri sendiri -.-

jadi macam artis,muka flawless,, duniawi semata2..,,, contrast brightness, blurr, saturation...semua increased by 300% :D hahaha..
 siap edit pakai baju coat lagi -.-



tgok bawah ni..



originally

||
||
||
\\    //
\\  //
after edited
     

Harap diterima la application tu :D

btw, exam next week.. and aku baru prepare 0.001%
o.O
takut putus harapan (walupun sempat buat post baru untuk blog)
Mohon doakan kami (students first year medic KOM IIUM )  ye..

Syukran ~_~




Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

7 April 2015

Musahabah Diri

Kita hidup digunung🌄, merindukan pantai🌊. Kita hidup dipantai, merindukan gunung.

Kalau kemarau kita tanya bila hujan☁💧? Di musim hujan kita tanya bila kemarau🌞?

Diam di rumah🏠, keinginan untuk keluar🏃. Setelah keluar berkeinginan untuk pulang.

Waktu sunyi 👤mencari keramaian👥. Waktu ramai cari ketenangan.

Ketika bujang 👨mengeluh keinginan untuk menikah💑. Sudah berkeluarga mengeluh belum punya anak👫. Setelah ada anak👪, mengeluh perbelanjaan hidup🙏.

Ternyata, sesuatu tampak indah👐 kerana belum kita miliki👎..

Bilakah kebahagiaan💕 akan diperolehi kalau kita sentiasa memikirkan apa yang belum ada🚫, tapi mengabaikan apa yang sudah kita miliki✅..

Jadilah peribadi yang selalu bersyukur 👆dengan rahmat dan nikmat yang sudah kita miliki..

Mungkinkah selembar daun🍀 yang kecil dapat menutup bumi🌍 yang luas ini? Sedangkan menutup telapak tangan👋 sahaja pun sudah begitu sukar..

Tapi, kalau daun kecil ini melekat di mata kita👀, maka tertutuplah bumi dengan daun..

Begitu juga bila hati ditutupi fikiran👻 buruk sekecil manapun, maka kita akan melihat keburukan dimana-mana, bumi ini sekalipun akan tampak buruk..

Jadi, janganlah menutup mata kita, walaupun hanya dengan daun yang kecil.

Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma seujung kuku.

Syukuri apa yang sudah kita miliki, sebagai modal untuk memuliakan-Nya.

Kerana hidup adalah, waktu yang dipinjamkan dan amanah yang dipertanggungjawabkan..

Bersyukurlah atas nafas yang masih kita miliki..

Bersyukur atas keluarga yang kita miliki..

Bersyukur atas pekerjaan yang kita miliki..

Bersyukur atas kesihatan yang kita miliki..

Bersyukur atas rahmat dan nikmat yang kita miliki..

Bersyukur dan sentiasa bersyukur di dalam segala perkara..

Jauhilah sifat riyak dan sombong dgn apa yg kita miliki .. Ianya bukan milik kita, ianya milik Allah yg Maha Esa...

Semoga kita mendapat manfaat dan sentiasa bersyukur.. Alhamdulillah...

Drpd watsapp...
Zass kepada diri...


Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu

17 February 2015

Resul SPM 2014

Salam,
Just to wish my juniors esp. my cousins and friends... For the upcoming, announcement of result for spm 2014

To ex-SPM warriors...

Keep calm.. For whatever lies ahead(in the future), is not necessarily predestined by ur upcoming result..

It depends on your love and urge in seeking knowledge consistently(istiqamah) lillahi ta'ala...❤

No matter how much facts you hv memorised, if u did not practice what u hv learnt, u will eventually forget...

"Al-'ilm bi la 'amal ka as-shajr bi la tamar" (ilmu tanpa amal, seperti pohon tidak berbuah)

If you ought to get good result(Amiiiinn), don't be too hasty in making decisions(especially in selecting the course that u want to indulge in). Do istikharah...

Remember, if the result turn out to be either good or bad, you need to be grateful to Allah ( perform solat shukr)...

Dont be boastful, if u attain  good result (it is a nikmat.. And it can also be a form of test for 'istidraj')...
Dont be sad, if the result is unexpected...("La tahzan, innallaha ma'ana"- dont be sad, Allah is always with us)

Keep calm and say "Alhamdullillah 'ala kulli nikmat"..

All the best,,,,
May Allah ease everything.

Just some last piece of advice, quoted from ust ibrahim,,:- to stay firm, devoid of anxiety, and ease in every action read these surah of the quran EVERYDAY;-
#As-sajdah pg. 415++
#Ad-Dukhan pg. 496++
#Al-Fath pg. 511
#Al-Waqi'ah pg. 534
#At-Taghabun pg. 556
#Al-Mulk pg.562
#Al-Qalam pg.564
#Al-Muzammil pg.570++

Banyak?????
Trying is better than not doing anything,kan?

Start performing ur 'amal  sedikit demi sedikit,,, and increase the 'amal gradually.. Until u've reach ur utmost limit..

Strive hard for your provisioned ambition.

Bittaufiqi wannajah...


Syukran 'ala kulli haal. From your friend, moha_mohu